Nyu-York universiteti tibbiyot fakulteti tadqiqotchilari ovqatlanish ratsionidan aminokislota, sisteinni chiqarib tashlash tez va sezilarli darajada vazn yo‘qotishiga olib kelishi mumkinligini aniqladilar. Tajriba davomida ushbu parhezdagi sichqonlar vaznining 30 foizigacha yo‘qolgan. Tadqiqot natijalari Nature jurnalida chop etildi.
Sistein oltingugurtni o‘z ichiga olgan aminokislota bo‘lib, energiya almashinuvida asosiy rol o‘ynaydigan antioksidant glutation va koenzim A kabi muhim molekulalarning sintezida ishtirok etadi. U hayvonot mahsulotlari, yong‘oqlar va ba’zi turdagi donlarda ko‘p uchraydi.
Ratsiondan sisteinni olib tashlash genetik jihatdan o‘zgartirilgan sichqonlarda bir vaqtning o‘zida ikkita himoya reaksiyasini faollashtirdi: integratsiyalangan hujayrali stress (ISR) va oksidlovchi stress (OSR). Bu metabolizmning tez qayta tuzilishiga olib keldi: yog‘lar sarflanishi kuchaydi va ozuqa moddalarini qayta ishlashning normal yo‘llari buzildi.
Olimlar, shuningdek, koenzim A darajasining keskin pasayishini qayd etdilar, bu mitoxondriyalar, hujayralarning energiya stansiyalari faoliyatini yomonlashtirdi. Tana energiya olishning kamroq samarali usullariga, shu jumladan anaerob glikolizga o‘tishga majbur bo‘ldi. Bunday holda, asosan yog‘ zaxiralari yo‘qolgan, mushak massasi esa saqlanib qolgan. Bundan tashqari, ta’sir butunlay teskari ekanligi aniqlandi: sichqonlar odatdagi ovqatlanishiga qaytganlaridan so‘ng, tezda avvalgi vaznini tikladilar. Tadqiqot mualliflarining fikricha, bu kashfiyot odamlarda semizlik va metabolik kasalliklar uchun qisqa muddatli metabolik aralashuvlarni ishlab chiqish uchun asos bo‘lishi mumkin. Biroq, bunday tavsiyalarni amalga oshirishdan oldin qo‘shimcha klinik sinovlar talab qilinadi.